Geleneksel lezzetlerin bulgurla buluştuğu 5 nefis tarif! Bulgur pilavından çiğ köfteye, mercimek köftesinden tavuklu sebzeli güvece kadar birbirinden lezzetli yemekler sizi bekliyor. Şimdi, mutfakta geleneksel tatları keşfetme vakti! Detaylar için sitemizi keşfe çıkın!
  • 223

İşte geleneksel 5 farklı bulgur yemeği tarifi:

1. Bulgur Pilavı:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Eren Bulgur (pilavlık)
  • 2 su bardağı su veya et suyu
  • 2 yemek kaşığı tereyağı veya zeytinyağı
  • Tuz

Yapılışı:

  1. Bulguru bir süzgeçte yıkayın ve suyunu süzün.
  2. Tereyağını veya zeytinyağını bir tencerede eritin, ardından bulguru ekleyin.
  3. Bulgurlar yağda hafifçe kavrulduktan sonra su veya et suyunu ekleyin, tuzunu atın ve karıştırın.
  4. Kaynadıktan sonra ocağın altını kısın, tencerenin kapağını kapatın ve suyunu çekene kadar pişirin.

2. Çiğ Köfte:

Malzemeler:

  • 2 su bardağı Eren Bulgur (ince dövme)
  • 500 gram kıyma veya etsiz alternatif
  • 1 su bardağı sıcak su
  • 3 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı isot (pul biber)
  • Tuz, kimyon, karabiber
  • Limon, marul, maydanoz (sunum için)

Yapılışı:

  1. Bulguru derin bir kaba alın, üzerine sıcak suyu ekleyin ve bir süre bekletin.
  2. Kıyma veya etsiz alternatifi ilave edin, baharatları, biber salçasını ekleyerek yoğurun.
  3. Limon ve yeşilliklerle birlikte servis yapın.

3. Bulgurlu Mercimek Köftesi:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Eren Bulgur (ince)
  • 1 su bardağı kırmızı mercimek (haşlanmış)
  • 1 adet soğan (rendelenmiş)
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • 1 çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz, karabiber, kimyon, pul biber
  • Maydanoz

Yapılışı:

  1. İnce bulguru bir kaba alın, üzerine sıcak su ekleyip bekletin.
  2. Haşlanmış mercimeği ezin veya blender ile püre haline getirin.
  3. Bulgur suyunu çekince, mercimek püresi, rendelenmiş soğan, salçalar, zeytinyağı ve baharatları ekleyerek yoğurun.
  4. Maydanoz ekleyin, köfte şekli verin ve buzdolabında bir süre dinlendirin.
  5. Servis yapmadan önce üzerini isteğe bağlı olarak nar ekşisi veya limon suyu ile süsleyebilirsiniz.

4. Kısır:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Eren Bulgur (ince)
  • 2 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım demet maydanoz
  • 3-4 adet taze soğan
  • Limon suyu, nar ekşisi
  • Zeytinyağı, tuz, kimyon, pul biber

Yapılışı:

  1. Bulguru haşlayın, soğuması için bir kenara alın.
  2. İnce doğranmış maydanoz ve taze soğanı bulgura ekleyin.
  3. Diğer malzemeleri ilave ederek karıştırın ve servis yapın.

5. Bulgurlu Tavuklu Sebzeli Güveç:

Malzemeler:

  • 1 su bardağı Eren Bulgur (orta)
  • 500 gram tavuk göğsü (kuşbaşı doğranmış)
  • 1 adet patlıcan (küp doğranmış)
  • 1 adet kabak (küp doğranmış)
  • 1 adet kapya biber (küp doğranmış)
  • 1 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı tavuk suyu veya su
  • 2 yemek kaşığı domates salçası
  • Zeytinyağı, tuz, karabiber, kekik

Yapılışı:

  1. Bulguru bir süzgeçte yıkayın ve suyunu süzün.
  2. Bir güveç kabına zeytinyağı gezdirin, tavuk parçalarını ekleyin ve kahverengileşinceye kadar kavurun.
  3. Üzerine doğranmış sebzeleri, haşlanmış nohutu, salçayı, baharatları ve tavuk suyunu ekleyin. Kaynamaya bırakın.
  4. Kaynadıktan sonra güveç kabının kapağını kapatın ve fırında 180°C'de yaklaşık 35-40 dakika pişirin.